00000000000000000000000000000000

Je koffer handig inpakken.

De zomervakantie breekt langzaam voor iedereen aan en we gaan massaal op vakantie. Maandenlang verheugen we ons er op en pas een aantal dagen voor je vertrekt begint de stress. Heb ik alles? Is mijn paspoort nog geldig? Wat neem ik allemaal mee? Mijn ID kaart is gelukkig nog geldig, en ik ben er bijna uit wat ik allemaal mee ga nemen. Maar hoe pak je je koffer nou handig handig in?

Of je nou een stad gaat bekijken voor een aantal dagen of je gaat op een luxe vakantie: een koffer moet toch wel mee. Mijn vader gaf mij vorig jaar al verschillende tips over hoe ik het best een koffer in kan pakken, en eigenlijk waren dat best wel goede tips!

De Checklist

Maak de grootste tafel in huis vrij en pak je checklist erbij. Als je via de zoekmachine op het internet zoekt naar een vakantiechecklist vind je er duizenden. Pak er een als voorbeeld en schrijf op een groot kladblok over wat jij allemaal mee moet nemen. Je kunt al weken van te voren alles klaar beginnen te leggen. Het handigst is om te starten met een leeg koffer, stapeltjes maken en af te strepen met een leuke, gekleurde (roze) markeerstift en alles in één keer erin te doen.

Waarom in één keer? Denken dat een item al in je koffer zit, maar terwijl je aankomt op je bestemming bleek het toch nog op de slaapkamer op het kastje te liggen.  Zo weet je precies wat je erin doet, en wat niet.

Stapeltjes en plastic zakken

Mijn vader kwam met de tip om alles in plastic zakken te doen. Kleine stapeltjes met bijvoorbeeld steeds drie shortjes, vijf topjes en niet té grote stapels. Ook al heb je een toillettas, ook die in plastic zakken doen. Ze zullen jouw koffer heus niet heel voorzichtig en met veel liefde behandelen op het vliegveld en het komt wel vaker voor dat er iets knapt in het vliegtuig.

Het kan al rot zijn dat jouw favoriete douchegel lekt of je nagellakpotje geknapt is in het vliegtuig, maar het is nog rotter  als je erachter komt dat de inhoud over al je kleding, boeken en andere spullen zit.

De plastic zakken komen dan ook zeker van pas voor de terugreis. Je vuile was kun je ook mooi in de zakken gooien!

Kleding kreukelvrij uit je koffer laten komen:

Kleding kreukt als een gek in het koffer, zeker als je het niet fatsoenlijk erin gooit. Blijven ze in je kast mooi en perfect zitten als je alles opvouwt, in je koffer meestal niet. Rollen is de truc! Maar je kunt ook je kleding lang uit leggen waardoor het nauwelijks kreukelt. Alleen als je alles verpakt in zakken zoals hierboven beschreven is dat niet ideaal. Als je de kleding rolt komt er ook minder lucht bij en kun je meer meenemen!

Sokken en ondergoed is handig om gaten op te vullen en kun je overal tussen gooien!

Breekbare spullen in het koffer

Neem je je favoriete parfum mee? Of misschien wel je breekbare Dior palette? Goed inpakken is een must. Mijn tip: rol het tussen je badlaken en bind dan je badlaken vast met een elastiek zodat het er niet stiekem uit kan rollen. Zeker weten dat jouw parfum niet sneuvelt onderweg.

Zware dingen onderin!

Je loopt en sjouwt vaak nog hele stukken met een koffer en het fijnst is dan om je zware spullen onder te leggen. Dus aan de kant van de wieltjes. Hiermee verschuiven de dingen ook minder snel en hard in je koffer!

Prop je koffer niet te vol:

Ik kan me mijn vakantie naar Malgrat de Mar nog heel goed herinneren. Vooral wat voor absurde dingen ik allemaal meenam. In die tijd had ik nog een extreme schoenentik en ik nam maar liefst acht paar pumps mee. Koffer, handbagage? De schoenen zaten overal!

Bij vertrek zat mijn koffer én handbagage al propvol en bij het naar huis gaan moest ik wat dingen daarlaten. Bij vertrek heb je ook nog wel zin om je koffer heel strak en netjes in te pakken, maar als je terug naar huis gaat wil je je laatste uren niet spenderen aan het goed inpakken van je koffer en het liefst alles erin smijten.Ook je vakantie aankopen en souvenirs moeten natuurlijk mee naar huis.

 

Maak setjes van je kleding & comfi clothes

Hoe logisch het ook klinkt: maak setjes. Die geel, oranje gebloemde top is misschien wel heel leuk voor op vakantie, maar je moet er wel een matching onderkant bij hebben. Setjes voorkomt dat je dingen niet gaat dragen. Hou er ook rekening mee dat je comfortabele kleding mee neemt. Bij 35 graden heb je echt geen zin om dat strakke jurkje aan te trekken waar je continu je buik in moet houden of waarbij je heel erg op moet gaan letten hoe je gaat zitten. Ook handig: setjes die onderling combineren waardoor je niet vast zit aan één set.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de schoenen. Pumps zijn misschien leuk als je op party-vakantie gaat, maar neem dan ook echt alleen de meest comfortabele mee en geen 10 paar. Ik loop op vakantie toch eigenlijk het meest op slippers. Ga je echt toffe activiteiten ondernemen of uren door steden lopen en shoppen? Neem ook daarvoor fijne schoenen mee. All Stars of Vans zijn ideaal. Nemen niet veel ruimte in, kun je oren op lopen en krijg je geen enorme zweetpoten in.

Natuurlijk moet je ook andere dingen in verhouding mee gaan nemen. Als je vijftien dagen op zon-zee en strand vakantie gaat hou er dan rekening mee dat je heus geen vijftien paar sokken mee hoeft te nemen als je toch 3/4e van de tijd op je slippertjes loopt.

Pas ook nog eens al je kleding. Misschien past de bikini van vorig jaar niet meer of is dat shortje te groot geworden omdat je wat kilo’s kwijt bent geraakt. Zonde om het mee te nemen en er vervolgens op vakantie pas achter te komen dat het niet past!

Doe de zwaarste/grootste dingen aan.

Het zwaarst of hetgeen wat gewoon veel plek inneemt. Spijkerbroek? Laarsjes? Doe ze aan! Accessoires? Gooi gewoon lekker alle armbanden om je polsen.

De handbagage:

Stop belangrijke dingen nòòit in je koffer. Huissleutels, medicijnen, je telefoon + oplader en natuurlijk al je belangrijke documenten. Mocht je koffer de verkeerde vlucht genomen hebben dan zit je in ieder geval nog redelijk safe. Het zal niet de eerste keer zijn!

Een bakje wasmiddel:

Als je maar een paar dagen weg gaat is het wellicht niet zo nodig. Vul een klein bakje met wasmiddel. Mocht er een vlek komen op je favoriete jurk, topje of truitje kun je het gemakkelijk uitwassen op de hand. Naar een wasserette gaan op vakantie doe je wellicht niet, even snel een vlek uit je favoriete jurk halen is zo gepiept. Vul bijvoorbeeld een (kleine) lege verpakking van LUSH of een lege MINI the body shop bodybutter. Klein, compact. En je hoeft het niet mee naar huis te nemen!

Veel ruimte over in je koffer?

Op vakantie gaan we zeker shoppen, daar zijn we vrouwen voor toch? Meestal willen we dan niet dat ons koffer al vol zit voor vertrek, maar mocht je echt veel ruimte over hebben? Gooi gewoon een lege doos erin en pak om de doos in. Je spullen zullen dan niet door je hele koffer heen gesmeten worden en en wanneer je aankomt in je hotel, appartement of hostel gooi je die doos gewoon weg en gebruik je die ruimte voor je geshopte items!

De laatste items:

Je hebt van die dingen die je gewoon iedere dag nodig hebt en geen dagen van te voren kunt opsluiten in je koffer. Oplader van je telefoon, je knuffelbeer en je tandenborstel. Maak ook daarvan een aparte lijst en zorg dat je die bij de hand hebt wanneer je vertrekt. Een oplader zou je natuurlijk makkelijk in je handbagage kunnen houden, maar je knuffelbeer en tandenborstel gooi je toch liever in je koffer.

 

De vloeistoffen in de handbagage:

In je koffer mag je natuurlijk zoveel vloeistoffen hebben als je wilt, maar in je handbagage is dat weer heel anders. In totaal mag je één liter aan vloeistoffen meenemen in potjes en flesjes van maximaal 100 ml. Ze zijn daar niet overal zo streng in, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Toen we naar Londen vlogen had ik veel te veel bij me en niks in zipbags. Een volle deodorant zwierf rond in mijn handbagage en ook van de antibacteriële gel vlogen zo’n vier flacons mee. Niets is pijnlijker dan je spullen ter plekken in die containers te moeten gooien en het niet meer mee mogen nemen.

 

Dat waren mijn tips wat betreft het inpakken van je koffer. Er komt natuurlijk ook nog een beauty-editie aan!

Heb jij nog goede tips die hier ontbreken? Vul ze zeker aan bij de comments!

 

 

 

 

 

 

 

ook interessant

13 reacties op Je koffer handig inpakken.

C_Justine schrijft: June 20, 2012 at 07:32

Goede tips! Ik werk ook altijd met een checklijst, want anders heb ik de helft niet mee! :p
Vorig jaar had ik ook voor iedere outfit een ander paar schoenen, dit jaar pak ik dit ook anders aan! :)

Reply
Esther schrijft: June 21, 2012 at 11:34

Ja, exact! Gewoon zorgen dat je onderling kunt combineren. Veel outfits doe je niet eens aan vaak!

Reply
Eva schrijft: June 20, 2012 at 09:20

Dit komt als geroepen! ik ga volgende week een paar dagen naar Londen en had nog geeeeen idee hoe ik alles in mijn koffer moest proppen. Dankjewel! (:

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>